Beyin felci geçiren ABD’li genç Türkiye’de hayata tutundu!
22 okunma

Beyin felci geçiren ABD’li genç Türkiye’de hayata tutundu!

ABONE OL
02/03/2025 08:30
Beyin felci geçiren ABD’li genç Türkiye’de hayata tutundu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçirdiği beyin kanaması sonrası konuşma ve hareket yeteneklerini yitiren 22 yaşındaki ABD’li Ousmane Diallo, 9 ay boyunca tedavi gördüğü Amerika’da istediği sonucu alamayınca ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi.

Robotik tedavi ve beyin uyarımı uygulanan Ousmane, multidisipliner ve yoğun bir tedavi gördü. Nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma-yutma terapisi gibi farklı disiplinlerin ortak çalışması sayesinde ABD’li genç, bir yıl içerisinde hayata yeniden tutunarak konuşma ve hareket kabiliyetlerini büyük ölçüde geri kazandı.

‘OĞLUMU GÜVENİLİR ELLERE EMANET ETMENİN HUZURUNU YAŞADIM’

Oğlunun aldığı tedaviden ve geldiği noktadan çok memnun olduğunu dile getiren Ousmane Diallo’nun annesi Adja Sakho, “5 Şubat 2024’te oğlumu Amerika’dan tedavi için İstanbul’a getirdim. Ousmane, geçen yıl Şubat ayında aniden bayılarak yere düşmesinin ardından beyin felci geçirdi. Aslında üniversitede okuyan, aktif bir gençti. Tedavisine ilk 9 ay Amerika’da devam edildi ancak Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin gelişmişliği sebebiyle burada sürdürmeyi tercih ettik. Babam önceden hastaneleri gezdi, ben de araştırma yaparken bize hızlı ve detaylı geri dönüş sağlayan Medipol Sağlık Grubu’nu tercih ettik. Özellikle Dr. Fatma Hanım’ın yürüttüğü konuşma terapisi sayesinde üç ay gibi kısa bir sürede büyük ilerleme kaydettik. Bu durum bizi çok motive etti. Ardından Dr. Mehmet Ağırman ve ekibinin desteğiyle Ousmane’ın hareket kabiliyetinde ve robotik tedavisinde ciddi aşama sağladık. Oğlumun medikal sürecinin zaman alacağını biliyor olsak da ulaşılan noktadan çok memnunuz. Oğlumu güvenilir ellere emanet etmenin huzurunu yaşadım. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum. Bu süreçten çok mutluyum ve minnettarım” diye konuştu.

‘BUNLAR OLDUKÇA YENİLİKÇİ YÖNTEMLER’

‘BİR EKİP OLARAK ÇALIŞTIK VE BUNUN AVANTAJINI GÖRDÜK’

Ousmane için nöroloji, beyin ve sinir cerrahisi, fizik tedavi ve konuşma-yutma terapisinin hep beraber ekip olarak entegre çalıştığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Ousmane’nın iki yıl öncesinde bir beyin kanaması öyküsü vardı. Bir yıl boyunca Amerika’da bazı çeşitli tedaviler uygulanmış hastaya, takipleri yapılmış. Ancak yeterli ilerleme görülemediği için hasta tedavi arama içerisine girmiş ve hastanemize başvurdu. Buraya gelmeden önce de hastalığı hakkında bilgi edinip önerilerinde bulunduk, hastaya. Kendisiyle konuşmamızdan sonra ülkemize ve kliniğimize hastayı davet ettik. İlk geldiğinde baş kontrolü hafif düzeydeydi. Oturma dengesi neredeyse yoktu. Kol ve bacak hareketlerinde kısıtlılık ve hareketlerde azlık vardı. Konuşması bozuk, algısı kısmen azalmıştı. Hasta bize ilk geldikten sonra yoğun bir rehabilitasyon planı ortaya çıkardık. Bu rehabilitasyon planı içerisinde geleneksel fizik tedavi uygulamalarıyla beraber robotik yeni tedavi uygulamalarını da dahil ettik. Hastanemiz üniversite hastanesi olduğu için nöroloji, beyin ve sinir cerrahisi, konuşma-yutma terapisi, fizik tedavi hep beraber bir ekip olarak entegre bir şekilde çalıştık. Bunun avantajını çok gördük. Bu hastamız zor bir hastaydı çünkü bize gelmeden önce bir yıllık bir öyküsü vardı ve bu bir yıl sürecinde belli bir zaman kaybımız olmuştu. Nörolojik hastalıklarda erken dönemde beynin yeniden yanıt vermesi çok daha hızlı olur. İlk altı ay belki bir yıla kadar. Bundan sonra yaptığımız tedavide biraz daha zor yanıt verir. Ancak bu hastamızda bir yıl geçmiş olmasına rağmen yaptığımız uzun bir rehabilitasyon süresi sonrasında çok şükür ki hasta ilk başta hedeflediğimiz, planladığımız noktaya kadar geldi. Tedavi sonunda hasta kendi başına oturabilir ve destekle yürüyebilir duruma geldi. Biz de bu şekilde hastamızı taburcu ettik” ifadelerini kullandı.

‘HİÇ KONUŞAMAYAN HASTA, KENDİNİ İFADE EDEBİLİR HALE GELDİ’

Konuşma terapilerinde tüm parametreleri göz önünde bulundurarak planlı bir şekilde hareket ettiklerini söyleyen Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Dr. Fatma Nerse, “İlk geldiğinde konuşma üretimi hiçbir şekilde yoktu. Basit sesleri ortaya çıkarabiliyordu sadece. İlk değerlendirmeyi yaptığımızda hastada bir motor konuşma problemi olduğunu gördük. Bu bağlamda konuşmanın programlanması, planlanması, kontrolü, üretimi problemli hale gelir. Ousmane’da ilginç olan şey, hastalık öncesinde çok dilli olan bir hasta. Normalde Wolof, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini akıcı olarak konuşabilen bir hasta, hiç konuşamaz hale gelmiş durumdaydı. Sorunu tespit ettikten sonra haftanın her günü planlı bir şekilde terapi uyguladık. Üçüncü ayın sonunda hiç konuşamayan hasta artık kendini rahat ifade edebilir hale geldi. Ardından terapi sürecini biraz daha azaltarak devam ettik. Rehabilitasyonun yürüme, denge gibi diğer parçalarına odaklanır hale geldik. Biz terapi oluştururken ya da müdahale ederken de bütün bu parametreleri göz önünde bulundururuz. Her birini planlayarak bir bilgisayar programında format atıp tek tek kodlama yapıyormuşuz gibi işlem yaparız. Bu hastada da bu şekilde ilerledik. Konuşma tekrar kodlanmış oldu. Çözdükten sonra hasta konuşabildiği bütün dillerde de rahat bir şekilde kendini ifade etmeye başladı” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

GÜNDEM

20 dakika önce

İBB’den ‘Florya’ yalanlaması

GÜNDEM

22 dakika önce

Squid Game 3. sezon için geri sayım başladı! Squid Game dizisinin yeni sezonu ne zaman?

GÜNDEM

3 saat önce

Gece nefes alamamak, gündüz kazaya yol açıyor

SPOR

4 saat önce

Şampiyonlar Ligi’nde üç isim gol krallığı için yarışıyor

EKONOMİ

4 saat önce

Faiz artışı mevduatı hareketlendirdi: 1 milyon TL’nin getirisi değişti

GÜNDEM

4 saat önce

CHP’nin 23 Nisan takvimi ve mitingin yapılacağı yer belli oldu!

GÜNDEM

4 saat önce

Özgür Özel: Kimseyi çocuğuyla, özgürlüğüyle tehdit etmeyin

SPOR

17 saat önce

Real Madrid 1-2 Arsenal

MAGAZİN

19 saat önce

Ünlü şarkıcı Tarkan’ın acı günü: Annesi Neşe Tevetoğlu, vefat etti

MAGAZİN

19 saat önce

Ashley St. Clair, 15 milyon doları kabul etmedi

GÜNDEM

19 saat önce

Çin’den ABD’ye şartlı görüşme mesajı

EKONOMİ

19 saat önce

TESK’ten sahte altın uyarısı

EKONOMİ

19 saat önce

UBS: Euro, dolar karşısında kazançlarını genişletebilir

SPOR

22 saat önce

Dusan Tadic’ten eleştirilere yanıt: ‘Kültürle alakalı’

GÜNDEM

22 saat önce

CHP’li gençlerde İmamoğlu için adalet yürüyüşü

SPOR

2 gün önce

Şampiyonlar Ligi’nde rövanş günü: Borussia Dortmund-Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda canlı yayınlanacak?

EKONOMİ

2 gün önce

Hazine’den 46,9 milyar liralık dev tahvil borçlanması

GÜNDEM

2 gün önce

Rusya, ‘barış sürecinin kolay olmadığını’ söyledi

GÜNDEM

2 gün önce

Turist cenneti ülke salgınla mücadele ediyor: İngiliz ve Fransız yetkililer vatandaşlarını uyardı, uzak durun!

MAGAZİN

2 gün önce

Mehmet Ali Erbil’e hapis cezası

ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,607.79 0.82%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 84,983.00 0.22%
official-trump
Official Trump (TRUMP) $ 7.73 2.66%
tether
Tether (USDT) $ 0.999915 0.01%
bnb
BNB (BNB) $ 592.46 1.36%
xrp
XRP (XRP) $ 2.09 1.22%
tron
TRON (TRX) $ 0.249621 1.58%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 75.95 0.90%
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.184116 2.19%
melania-meme
Melania Meme (MELANIA) $ 0.418552 1.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157905 1.58%
solana
Solana (SOL) $ 134.90 4.49%