Türkiye su ürünleri ihracatında 6 ayda rekor kırdı
Türk su ürünleri sektörü, 2024 yılının ilk altı ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artırarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti. Sektör, yıl sonuna kadar 2 milyar doları aşan bir ihracat hedefiyle ilerliyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verilerine göre, sektör ocak-haziran döneminde 78 ülkeye 132 bin 500 ton su ürünü ihraç etti. En yüksek gelir 302 milyon 962 bin dolarla levrekten sağlanırken, çipura 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonu 217 milyon 109 bin dolarla öne çıktı. Özellikle Türk somonu ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 17’lik artışla dikkat çekti.
RUSYA ZİRVEDE, AVRUPA ÜLKELERİ TAKİPTE
İhracatta en fazla ürün gönderilen ülke Rusya olurken, bu ülkeyi sırasıyla İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere izledi. Avrupa pazarında talep artışı, Türkiye’yi rekabette avantajlı bir konuma taşıdı.
SEKTÖR 2 MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞMAYI HEDEFLİYOR
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ihracatın yılın ilk yarısında hedeflenen seviyelere ulaştığını belirterek, yılın ikinci yarısında da benzer bir performans beklediklerini söyledi. “İhracatımız miktar olarak biraz azalsa da birim fiyatlarımız yaklaşık yüzde 20 arttı. Bu da gelirimizin artmasını sağladı. Yıl sonunda 2 milyar doların üzerinde bir ihracatla yeni bir rekora imza atmayı öngörüyoruz” dedi.
TÜRK SOMONUNDA BÜYÜK POTANSİYEL
Karadeniz'de yetiştirilen Türk somonunun ihracattaki payının giderek arttığını belirten Kızıltan, bu yılın ilk yarısında 32 bin tonluk üretimin gerçekleştiğini aktardı. Hasatların temmuz itibarıyla tamamlandığını dile getiren Kızıltan, “Bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılmasını bekliyoruz. Yaklaşık 500–600 milyon dolarlık bir ihracat geliri Karadenizli üreticilere yansıyacak” diye konuştu.
Kızıltan, Türk somonunun aslında bir alabalık türü olduğunu ve işlenerek dünya pazarında daha fazla yer bulabileceğini vurgulayarak, “Karadeniz’de yapılacak yatırımlarla 2032’ye kadar bu alandan yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde edilebileceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK DESTEKLERİYLE ÜRETİM GÜÇLENİYOR
Avrupa’da arzın azalmasının Türkiye’yi avantajlı konuma getirdiğini dile getiren Kızıltan, bu başarıda Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı desteklerin de önemli rol oynadığını söyledi. Türk su ürünleri sektörü, hem üretim kapasitesi hem de ihracat potansiyeliyle global pazardaki yerini güçlendirmeye devam ediyor.