Üniversite öğrencileri QR kodla fişlenecek!
Akademisyen ve üniversite öğrencilerinin eylemlere katılıp katılmadığını tespit etmek için üniversiteler artık “QR Kod Yoklaması” alacak. Üniversiteden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise "Söz konusu uygulamanın “Herhangi bir siyasi ya da ideolojik tavırla ilişkisi kesinlikle yoktur"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasına tepki gösteren üniversite öğrencilerinin gözaltına alınıp, tutuklanmaları yetmedi. Üniversite gençliğinin protestolardan vazgeçmemesi üzerine üniversitelerde ilk kez, “QR Kod Yoklaması” dönemi başlatılıyor. Hacettepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi başta olmak üzere bazı yükseköğretim kurumları, akademisyen ve öğrencilerin derslik girişlerini dijital takibe alacak.
KAMPÜSTE QR KODLU TAKİP
Üniversitelere giriş zaten ana kapılarda elektronik öğrenci kartıyla yapılıyor. Kampüs içinde olmalarına rağmen derse girmek yerine eylemlere katılan öğrenci ve akademisyenler, amfilerdeki QR Kod Yoklaması ile anında tespit edilecek. Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenci ve akademisyenler derse girmek için ‘Kare kod okutma’ şartı getirilen, teknik takip baskısını Sözcü’ye şöyle anlattı:
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran
“REKTÖR AKILLI TELEFON ALSIN”
“Hacettepe’de artık öğrenciler ve hocalarının kampüste derslikte mi yoksa eylemde mi oldukları rektörlükçe tespit edilecek. Akıllı telefonlara, QR kod yüklenip, amfide derse girerken okutulması istendi. Derse girmek için telefonlara karekod indirilip, amfideki dijital ekrana okutulması şartı koşuluyor. Öğrenciler ve hocalarımız, ‘Akıllı telefonumuz yok. Telefonum hiç yok. Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Turan o zaman bize akıllı cep telefon alsın’ dedi. Üniversite gençliğini QR kodla takip ederek susturamazlar”
“ANINDA TESPİT EDECEĞİZ”
Üsküdar Üniversitesi’nde de, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından 5 gün sonra 24 Mart 2025’te “QR Kodla Yoklama” yapılması kararı alındı. Üsküdar Üniversitesi bu kararını, “Üsküdar Üniversitesi, öğrenci yoklamasında hız, pratiklik ve güvenilirlik sağlamak amacıyla geliştirdiği QR Yoklama Sistemi ile dijital dönüşümün öncüsü! Bu sistem öğrencilerimizin varlığını anında ve sorunsuz tespit ederken, eğitim süreçlerimizi daha verimli hale getiriyor” diyerek, QR yoklamasını öven ve tanıtan bir video da hazırlattı.
QR yoklaması nasıl yapılacak?
Amfideki akılı tahta veya projeksiyon cihazındaki ekrana, telefonlardaki kare kod okutulacak. Sistem, 15 saniyede yeni bir karekodla kendi yenileyip, şifre değiştirilebilecek. Akıllı telefonu olmayan veya telefon kamerası zayıf olanlar, derse girse de girmemiş görülebilme riski var.
Dijital dönüşümde öncülermiş!
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, “Üsküdar Üniversitesi, QR Yoklama Sistemi ile dijital dönüşümün öncüsü! Bu sistemle öğrencilerimizin varlığını anında tespit edeceğiz” diye tanıtılan videoyu üniversitenin resmi sitesinden yayınlattı.
QR KODU MUCİDİ JAPONLARIN BİLE 30 YILDIR AKLINA GELMEDİ
QR kodu, 1994’te Japonya’da üniversite ve bir şirket otomotiv sektöründe ürün takibi için keşfetti. Beyaz zemine çizilen siyah kare modüller, veriyi hızlı çözme amacıyla tasarlandı. 15 yıl önce de basılı materyaller, dijital materyallere dönüştürüldü. Online derslerin güvenli yapılması, soru çözümü, derse hazırlık, çoklu zeka gibi alanlarda eğitimde kullanılıyor.
Üsküdar Üniversitesi'nden açıklama var
Üsküdar Üniversitesi olarak eğitimde kaliteyi, verimliliği ve özellikle pandemi süreciyle birlikte dijital dönüşümü temel alan bir anlayışla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, “QR Kodla Yoklama” sistemi tamamen öğrenci devam durumlarının hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir.
Bu sistem;
• Yoklama süreçlerinin daha verimli hale getirilmesini,
• Öğrencilerin derse katılım durumlarının dijital olarak kaydedilmesini,
• Akademik verilerin daha sistematik biçimde yönetilmesini kolaylaştırmaktadır.
Söz konusu uygulamanın “Herhangi bir siyasi ya da ideolojik tavırla ilişkisi kesinlikle yoktur.” Üsküdar Üniversitesi olarak çağın da gereği olmak üzere dijitalleşmeye özel bir önem vermekteyiz. Üniversitemizin güçlü teknolojik alt yapısının eğitim öğretimin tüm boyutlarında aktif kullanımını sağlamaya gayret ediyoruz. Dijital yoklama sistemi de bu sürecin bir yansıması olup bu yöndeki çalışmalar üniversitemizde 2024-25 Eğitim öğretim yılının Güz Döneminde, Tıp Fakültemizde pilot uygulama olarak başlatılmış olup, 24 Şubat 2025 tarihinde de Bahar Dönemiyle birlikte üniversitenin tüm akademik birimlerinde uygulamaya konulmuştur.