Keneye karşı ‘açık renkli giysi’ uyarısı!
41 okunma

Keneye karşı ‘açık renkli giysi’ uyarısı!

Yazın havaların ısınmasıyla ortaya çıkan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, "Orman veya yeşil alanlara çıkarken uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmesi, çorapların pantolon üzerine çekilmesi ısırıklara maruz kalabilecek deri alanını sınırlandırmak açısından önemli tedbirlerdir. Açık renkli giysilerin tercih edilmesi, yapışan kene veya böceklerin fark edilmesini kolaylaştırabilir" dedi.

ABONE OL
20/06/2025 13:06
Keneye karşı ‘açık renkli giysi’ uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de tespit edilen 800 üzerinde kene türünün ülkemizin her bölgesinde bulunduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, “Ancak hastalık taşıma olasılığı olan kene türleri daha az olup her kene hastalık bulaştırmamaktadır. Özellikle de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü taşıyanlar keneler İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyi, Karadeniz Bölgesi’nin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde görülmektedir. Havaların ısınmasıyla aktif hale gelen keneler, kan emerek yaşamlarını devam ettirmektedirler. Genelde bu virüsü taşıyan keneler nisan ve ekim ayları arasında aktiftirler” diye konuştu.

“BAZI KENE TÜRLERİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR”

Kene ısırıkları sonucu oluşabilecek hastalıklardan bahseden Prof. Dr. Fışgın, “Keneler bir canlıya tutunarak kan emen ve canlılıklarını bu şekilde sürdüren parazitlerdir. Bazı kene türleri insanlara çeşitli mikroorganizmaları bulaştırabilir ve insanlarda hastalık oluşturabilir. Bunlar arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme Hastalığı, Riketsiya Hastalığı (Ülkemizde görülen Akdeniz Benekli Ateşi) ve Tularemi sayılabilir” şeklinde konuştu.

“KKKA GÖRÜLEBİLİR”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fışgın, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi; Asya, Afrika ve Avrupa’da görülen ‘Viral Kanamalı Ateş’ grubunda yer alan viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık 2002 yılından beri ülkemizde görülmektedir. Virüs bulaştıktan sonra genellikle hastalık oluşturmaz. Hastalığın ortaya çıktığı kişilerin bir kısmında ise kontrol altına alınması güç olan kanamalar sonucu hasta kaybedilebilir. Bulaş virüsü taşıyan kenelerin tutunması veya kenelerin ezilmesi sırasında, kanında virüs bulunan hayvanların kan veya dokuları ile direkt temas ile enfekte hastanın kan veya dokularına korunmasız temas ile laboratuvardan direkt temas ile ve anneden bebeğe gebelik sırasında bulaşabilir” dedi.

KENE ISIRIĞI SONRASI GÖRÜLEN BELİRTİLER

KKKA’da görülen belirtilere dikkat çeken Prof. Dr. Fışgın, “Kene ısırdıktan sonra ortalama 3-7 gün sonra kişide ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı-kusma, ishal ve baş dönmesi gibi spesifik olmayan şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca hastalarda gözde kızarıklık, vücutta döküntü saptanabilir. Hastaların bir kısmında kanama ortaya çıkabilir. En sık kanama burun kanaması, mide ve bağırsak kanaması şeklindedir. Bazı durumlarda kadınlarda uzamış adet kanaması da saptanabilmektedir. Riskli bölgede yaşayan ya da o bölgeye seyahat eden kişilerde kene tutunması sonrasında yukarıda bahsedilen şikayetler görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“KENE VÜCUTTAN HEMEN DİKKATLİCE ÇIKARILMALI”

Kenenin vücuda yapışması durumunda yapılması gerekenlere değinen Prof. Dr. Fışgın, şu bilgileri paylaştı: “Vücutta kene görüldüğü zaman hemen çıkarılmalıdır. Çünkü vücutta ne kadar uzun süre kalırsa hastalık riski o kadar artmaktadır. Kene bir cımbız veya pens yardımıyla kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup, sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra kenenin tutunduğu yere tentürdiyot gibi antiseptik maddeler sürülebilir. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu içine atılarak öldürülmelidir. Kene çıkarılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, kenenin mutlaka tamamının çıkarılmasıdır. Kene kan emerken başı deriye gömülü şekilde kan emmektedir. Kan emen kene şişer. Çıkarırken parçalanıp başı içerde kalabilir. Tamamının çıkarılması önemlidir. Çıkarıldıktan sonra da kenenin parmak arasında ezilerek parçalanması/patlatılması da doğru değildir. Bu durumda da kene taşıdığı mikroorganizmayı bulaştırabilir. Ayrıca, vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli, vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basılmamalı veya kolonya dökülmemelidir. Şayet kişi keneyi belirttiğimiz koşullar altında çıkaramıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

“KENE VÜCUTTAN ÇIKARILDIKTAN İTİBAREN 14 GÜN ATEŞ TAKİBİ YAPILMALI”

Kene çıkarıldıktan sonra hangi belirtilerin takip edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Fışgın, “Özellikle KKKA olan bölgede kene tutunması söz konusuysa o kişinin 14 gün boyunca öncelikle ateş takibi yapması gerekmektedir. Bunun dışında halsizlik, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, burun kanaması, adet kanamasının uzaması gibi durumlarda doktora başvurmalıdır. Ateş en önemli bulgudur” dedi.

KENELERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Prof. Dr. Fışgın, kenelerden korunmak için şu önerilerde bulundu: “Orman veya yeşil alanlara çıkarken uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmesi, çorapların pantolon üzerine çekilmesi ısırıklara maruz kalabilecek deri alanını sınırlandırmak açısından önemli tedbirlerdir. Açık renkli giysilerin tercih edilmesi yapışan kene veya böceklerin fark edilmesini kolaylaştırabilir. Kene ve diğer çeşitli sinek-böcek ısırıklarına karşı en yüksek etkinlik gösteren aktif bileşenler arasında DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) ilk sırada yer alır. Genel olarak yüzde 10-35 DEET içeren ürünler etkili bir korunma için yeterlidir. Sitronella, okaliptüs yağı gibi çeşitli bitkisel karışımlar veya sinek kovucu bilekliklerin etkinliğinin düşük olduğu bilinmektedir. Açık alandan döndükten sonra ilk 2 saatte duş alınması, giysilerin yüksek ısılı kurutucuda 1 saat süre ile temizlenmesi ek önlemler arasında yer alır. Ayrıca kenelerin sıkça kan emmek için seçtikleri derinin ince yerleri de (kulak arkası, diz ekleminin arkası gibi) tüm vücut ile beraber kontrol edilmelidir.”

“İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANABİLİR”

KKKA hastalığının erken döneminde antiviral ilaçların kullanıldığını işaret eden Prof. Dr. Fışgın, “Hastalığın seyrini etkileyen en önemli durum hastaya uygulanacak destek tedavisidir. Bu kapsamda kanamanın takibi ve gerekli durumlarda kan ve trombosit takviyesi gibi ileri destek tedavileri hastalığın prognozunu etkileyen önemli tedavilerdir” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

SPOR

Az önce

Fenerbahçe büyük operasyona başladı! Kampa yetiştirilecek

GÜNDEM

Az önce

Son dakika… Doğalgaza dev zam!

GÜNDEM

26 dakika önce

“Kuru göz hastalığı yaşam kalitesini düşürüyor”

EKONOMİ

29 dakika önce

Altın fiyatları yükselişte

EKONOMİ

29 dakika önce

Borsa güne yükselişle başladı

GÜNDEM

5 saat önce

Servetiyle ABD’nin tarihi belgelerini satın aldı

SPOR

8 saat önce

Skriniar’ın menajerinden Fenerbahçe itirafı ve transfer açıklaması

GÜNDEM

10 saat önce

Ünlü market zinciri uyardı: Tavuk ürünü apar topar geri çağrılıyor

EKONOMİ

10 saat önce

Bankadan kredi çekmeyi düşünenlere kritik uyarı

GÜNDEM

10 saat önce

Çiftçiler isyan etti: Kendi ülkemizde sahipsiz ve yetim kaldık

GÜNDEM

10 saat önce

CHP’li Yücel: ‘İzmir Barosu’nu göreve davet ediyorum’

GÜNDEM

10 saat önce

CHP’li Başarır: ‘Bu tesadüf değil değil!’

GÜNDEM

10 saat önce

Ümit Özdağ: ‘Askerimize saldırı var ancak açıklamıyorlar’

GÜNDEM

10 saat önce

Son dakika: Tunç Soyer gözaltına alındı

GÜNDEM

10 saat önce

Leman dergisi önünde şok tehdit: ‘Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz’

GÜNDEM

1 gün önce

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

GÜNDEM

1 gün önce

Türkiye’den vizesiz gidilen ülkelerin yeni listesi yayınlandı

GÜNDEM

1 gün önce

Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını kaldırıyor

EKONOMİ

1 gün önce

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

GÜNDEM

1 gün önce

Gözler kurultay davasında: CHP Genel Merkezi’nde neler oluyor?

ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,421.75 2.54%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 105,864.00 1.30%
official-trump
Official Trump (TRUMP) $ 8.59 3.41%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.01%
bnb
BNB (BNB) $ 645.28 1.87%
xrp
XRP (XRP) $ 2.17 2.35%
tron
TRON (TRX) $ 0.278824 0.18%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 84.13 2.31%
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.178879 4.27%
melania-meme
Melania Meme (MELANIA) $ 0.196354 1.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158238 3.88%
solana
Solana (SOL) $ 146.73 5.82%