23 Nisan günü İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğünde depremin ardından, riskli binalar tekrardan gündeme geldi. Deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da özellikle yapı güvenliği açısından kırılgan bölgeler bir kez daha tedirginlik altında. Şehirde zemin yapısının sağlam olmayan yerlerde ikamet eden milyonlarca vatandaş evlerine girerken büyük tedirginlikler yaşıyor. Zemin yapısının sağlam olduğu tahmin edilen bazı ilçelerde ise daire fiyatlarında oldukça hızlı bir şekilde artış yaşanıyor.
Öte yandan en riskli bölge olarak düşünülen Fatih ilçesinde daire fiyatları durgunlaştı. İnsanlar deprem gerçeği karşısında evlerini yenilemek istesede kentsel dönüşümde belirsizlik ve yüksek maliyetler nedenlerle kararsızlık içindeler.
818 BİN BİNA 2000’DEN ÖNCE İNŞA EDİLMİŞ
Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yürüttüğü zemin ve yapı analizlerine göre İstanbul’da 1980 öncesi yapıların en yoğun olduğu ilçelerin başında ise Beyoğlu ve Beykoz geliyor. Kent genelindeki bina stokuna ilişkin veriler ise oldukça düşündürücü. İstanbul’da yaklaşık 6 milyon konut bulunurken, bu konutların çok büyük bir kısmı 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılardan oluşuyor. Yaklaşık 817 bin bina 2000’den önce inşa edilmiş durumda.
İSTANBUL’DA RİSKİN EN YOĞUN HİSSEDİLDİĞİ İLÇELER
İstanbul’da riskin en yoğun hissedildiği ilçeler arasında Avcılar, Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü öne çıkıyor. Bu ilçelerin büyük kısmında yapı stoku yaşlı, bazı mahallelerinde ise zemin yapısı da riskli. Fatih, Beyoğlu ve Beykoz gibi tarihi ilçelerde 1980 öncesi yapıların çok yoğun olduğu; bu yapıların inşaat kalitesi açısından yetersiz olduğu vurgulanıyor.
FATİH İLÇESİNDE DAİRE FİYAT ORTALAMASI 3 MİLYON TL
Fatih ilçesindeki son durumu anlamak için görüştüğümüz Emlakçı Ali Şenel, birçok vatandaşın depremin ardından ev alım ve satımı konusunda tereddüt yaşadığını belirtirken, şu bilgileri paylaştı:
“Zemin sağlam olsa da binalar artık ömrünü tamamlamış durumda. Demirlerinde oksitlenme olan, taşıyıcı sistemleri zayıflamış yapılar var. Kentsel dönüşüm konusuysa tam bir muamma. Anlaşmazlıklar çok fazla, maliyetler sürekli artıyor, müteahhitler sözleşmelere uymakta zorlanıyor. Şu an bölgede eski binada 2+1 kiralık daireler 15-20 bin TL bandında; satılık daireler ise ortalama 3 milyon TL civarında.”
EKONOMİK KOŞULLAR ESKİ BİNALARDA OTURMAYA MECBUR KILIYOR
Kocamustafapaşa semtinde emlakçılık yapan Kadir Yılmaz da bölgenin emlak piyasasındaki durgunluğa işaret ederek,
“Vatandaşlar korkuyor ama ekonomik koşullar onları eski binalarda oturmaya mecbur bırakıyor. Yeni binalarda 2+1 dairelerin kirası 40-45 bin TL civarında. 50 yaş ve üzeri binalarda ise kiralar 15-20 bin TL arasında. Yeni binalarda satılık daire fiyatları 6 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Eskiden deprem olunca insanlar yeni daire almasa da en azından gelip sorarlardı. Bu kez öyle olmadı”
AVCILAR’DA YAPILARIN YÜZDE 45’İ 1980 ÖNCESİ DÖNEME AİT
Deprem sonrası dikkatlerin yoğunlaştığı bir diğer ilçe ise uzun süredir riskli yapı stoku nedeniyle gündemde olan Avcılar. 1999 Marmara Depremi’nde yıkım yaşayan ilçede yıllardır kentsel dönüşüm projeleri uygulansa da mevcut çalışmalar halen yetersiz. İlçedeki yapıların yüzde 45’i, 1980 öncesi döneme ait ve pek çoğunda insanlar halen akif olarak kullanıyor.
Avcılar’da emlakçılık yapan Mine Güncavar Çağlın ise Ambarlı, Cihangir ve Denizköşkler mahalleleri en riskli zemin yapısına sahip bölgeler olduğun vurgularken,
“Buna karşın Firüzköy ve Tahtakale mahallelerinin zemin yapısı daha sağlam. İlçede kiralık daireler 15 bin TL’den başlayıp 70 bin TL’ye kadar çıkıyor. Satılık daireler ise özelliklerine göre 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında değişiyor”
GÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
21 saat önceSPOR
21 saat önceGÜNDEM
23 saat önceSPOR
2 gün önceGENEL
2 gün önceSPOR
2 gün önceMAGAZİN
2 gün önceGENEL
3 gün önceMAGAZİN
3 gün önceGÜNDEM
5 gün önceEKONOMİ
7 gün önceGÜNDEM
8 gün önceSPOR
9 gün önceGÜNDEM
10 gün önceSPOR
11 gün önceGENEL
11 gün önceGENEL
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önce
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.