Almanya’da yasaklanan “Reichsbürger” hareketi nedir?
32 okunma

Almanya’da yasaklanan “Reichsbürger” hareketi nedir?

ABONE OL
18/05/2025 20:38
Almanya’da yasaklanan “Reichsbürger” hareketi nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

12 Mayıs 2025 tarihinde alınan yasaklama kararı, Almanya’da niceliği ve etkisi giderek artan bu radikal eğilimlere karşı alınmış en sert önlemlerden biri.

Kendilerini “Reichsbürger” (İmparatorluk Vatandaşları) olarak tanımlayan bu topluluk, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin meşru bir devlet değil, İkinci Dünya Savaşı sonrası müttefik güçlerce kurulan bir şirket olduğuna inanıyor. Bu nedenle Almanya anayasasını ve hukuk sistemini tanımayarak kendi “yasalarını” oluşturuyor. Hatta kimileri daha da ileri giderek sözde “bağımsız devletler” kurup kendilerini de “kral” ilan ediyor.

Bunlardan biri olan Peter Fitzek, 2012’de “Königreich Deutschland” (Almanya Krallığı) adlı sözde yapılanmasını kurduğunu duyurdu ve kendisini kral ilan etti. Yasaklama kararına kadar, yaklaşık 6 bin destekçisi olduğu öne sürülen bu yapı, Almanya’daki en büyük ve en aktif “Reichsbürger” oluşumu olarak değerlendiriliyordu.


2012’de “Almanya Krallığı”nı (KRD) ilan eden ve eski bir karate öğretmeni olan Peter FitzekFotoğraf: picture alliance/dpa/H. Schmidt

Radikal eğilimler ve aşırı sağ bağlantısı

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre, 2023 itibarıyla ülkede yaklaşık 25 bin kişi bu hareketin parçası. Her on kişiden biri şiddete meyilli. “Reichsbürger” grupları, kendi belgelerini basıyor, mahkeme kararlarını tanımıyor, vergi ödemeyi reddediyor. Bazıları kendi bölgelerini “bağımsız toprak” ilan ediyor.

Hareket, aşırı sağ ile ideolojik bağlartaşıyor. Ancak kendine özgü söylemleriyle dikkat çekiyor: Alman İmparatorluğu’nun (Deutsches Reich) hâlâ ayakta olduğunu, Federal Cumhuriyet’in sadece bir şirket olduğunu ve Almanya’nın hâlâ müttefik işgali altında bulunduğunu savunuyorlar.

Bu radikal yapılanmanın kökenleri 1980’li yıllara kadar uzanıyor. Bugün “Königreich Deutschland” dışında “Bismarcks Erben” (Bismarck’ın Varisleri), “Verfassunggebende Versammlung” (Kurucu Meclis) ve “Staatenbund Deutsches Reich” (Alman İmparatorluğu Konfederasyonu) gibi “radikal aşırı sağcı” profilli yaklaşık 30 aktif grup bulunuyor.

Ciddiye alınmayan bir tehditten terör örgütüne

“Reichsbürger”ler uzun yıllar marjinal, zararsız kişiler olarak görüldü. Ancak 2016’da bir “Reichsbürger” mensubunun, silahlarına el koymak isteyen bir polisi öldürmesiyle tablo değişti. O tarihten itibaren Anayasayı Koruma Teşkilatı, bu grubu izlemeye aldı. Sonraki yıllarda devlet görevlilerine yönelik çok sayıda saldırı olayı gerçekleşti.

En dikkat çekici olay ise 7 Aralık 2022’de yaşandı. Heinrich XIII. Prens Reuß liderliğindeki bir yapılanmanın, Alman hükümetini devirmek için darbe planladığı iddia edildi. Polisin operasyonlarında 380 ateşli silah ele geçirilirken, aralarında eski AfD milletvekili ve yargıç Birgit Malsack-Winkemann’ın da bulunduğu 25 kişi tutuklandı.


“Reichsbürger” hareketinin bir üyesi olarak tanınan, Alman aristokrat Heinrich Reuss bu davanın baş sanığıFotoğraf: Boris Roessler/dpa Pool/picture alliance

Şüpheliler, “meşru hükümeti devirmek, bir geçiş hükümeti kurmak ve bu yapıyı İkinci Dünya Savaşı’nın galip devletleriyle müzakere etmekle” suçlanıyor. 2024 Nisan ayında Frankfurt, Münih ve Stuttgart’ta açılan davalar hâlâ sürüyor.

Pandemide büyüyen radikalleşme

Birçok “Reichsbürger”, Covid-19 pandemisi sırasında daha da radikalleşti. Karantina ve kısıtlama karşıtı ve aşırı sağcı “Querdenker” (genelden farklı, aykırı düşünen) hareketiyle yakınlaşarak kamuoyunda daha görünür hale geldi. Bu dönemde devlete karşı güven azalırken alternatif hareketlere yönelim arttı.

Bu kişiler, devleti tanımasalar da kamu kurumlarını çeşitli dilekçe ve şikâyetlerle sık sık meşgul ediyor. Mahkemelere ve devlet dairelerine çok sayıda başvuru yapmaları, bürokrasi üzerinde ciddi yük oluşturuyor. Ayrıca bazı yerel yöneticiler, sözlü ve fiziksel saldırıya uğradıklarını bildiriyor.

Teoriler ve gerçekler

“Reichsbürger”lerin temel iddiası, Almanya’nın gerçek bir barış anlaşması imzalamadığı ve dolayısıyla hâlâ işgal altında olduğu yönünde. Ancak bu görüş, 1990’da imzalanan ve Almanya’nın tam egemenliğini sağlayan İki Artı Dört Anlaşması’yla geçerliliğini yitirdi. Müttefik güçler, Almanya üzerindeki tüm haklarından vazgeçti.

“Reichsbürger”ler ayrıca, 1973 tarihli bir Anayasa Mahkemesi kararına atıfla Alman İmparatorluğu’nun hukuken sona ermediğini savunuyor. Ancak kararın devamında Federal Cumhuriyet’in bu yapının devamı olduğu açıkça belirtiliyor.

Bunun dışında sıkça dile getirilen bir iddia, Almanya’nın bir “anonim şirket olduğu” ve vatandaşların bu şirketin çalışanı olduğu. Gerçekten de var olan “Bundesrepublik Deutschland – Finanzagentur GmbH” (Federal Almanya Cumhuriyeti Finans Ajansı Ltd. Şti.) ise yalnızca kamu borcunu yöneten bir devlet kurumu. Devletin bir “şirket” olmasıyla bir ilgisi bulunmuyor.

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

SPOR

2 gün önce

Hakemlere hakaret eden başpehlivan Ali Gürbüz özür diledi!

GÜNDEM

2 gün önce

Tanju Özcan’dan otel yangını açıklaması! 2 bakanlığa işaret etti

EKONOMİ

2 gün önce

Egemen yapay zeka fırsatı ne kadar büyük?

GÜNDEM

3 gün önce

İmamoğlu’ndan iktidarın ekonomi politikalarına sert tepki: Tarih sizi ‘faize karşıymış gibi görünen en büyük faizciler’ olarak yazacak

SPOR

3 gün önce

FA Cup’ta tarihi zafer! Crystal Palace tarihe geçti | Crystal Palace – Manchester City maç sonucu: 1-0

EKONOMİ

4 gün önce

Bu hafta yatırım araçlarının performansı belli oldu

EKONOMİ

4 gün önce

Altın yeniden yükseldi! İşte gram, çeyrek, tam altında son durum

EKONOMİ

4 gün önce

Fren arızası Ford’u harekete geçirdi: 300 bine yakın araç geri çağrıldı

GÜNDEM

4 gün önce

Zelenskiy, AB liderleri ve Trump’la görüştü

EKONOMİ

4 gün önce

Tesla en uzun menzil Model Y’yi Türkiye’ye getiriyor

EKONOMİ

4 gün önce

DYO Boya’dan lokavt kararı

GÜNDEM

4 gün önce

CHP’li Akay açıkladı: Vatandaş saniyede 271 bin lira vergi ödedi

EKONOMİ

4 gün önce

Bitcoin, altın ve İsviçre frangını gölgede bıraktı

GÜNDEM

4 gün önce

Xiaomi, 7 akıllı telefon modeli için desteğini sonlandırıyor

GÜNDEM

5 gün önce

CHP Genel Başkanı Özel, Otizm Sempozyumu’nda konuştu

GÜNDEM

5 gün önce

Bakırhan'dan tartışılacak Lozan açıklaması

GÜNDEM

5 gün önce

ABD’den açıklama geldi: Trump ve Putin görüşmesi ne zaman olacak?

GÜNDEM

5 gün önce

Mandalinci “Otellerde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı”

GÜNDEM

6 gün önce

Turhan Çömez'den dikkat çeken 'ittifak' açıklaması

GENEL

6 gün önce

İnşaat yasağı başladı, 150 gün sürecek

ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,558.77 0.40%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 107,518.00 1.15%
official-trump
Official Trump (TRUMP) $ 14.56 12.63%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.02%
bnb
BNB (BNB) $ 661.25 1.55%
xrp
XRP (XRP) $ 2.38 0.62%
tron
TRON (TRX) $ 0.26981 0.16%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 95.16 2.91%
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.232346 1.46%
melania-meme
Melania Meme (MELANIA) $ 0.388597 12.62%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.231077 1.73%
solana
Solana (SOL) $ 170.61 0.21%