Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’ın pandemi sırasında aşı temini konusunda Pfizer şirketi CEO’su ile yaptığı mesajlaşmaların kamuoyuna açıklanmasını talep eden New York Times gazetesi, açtığı davayı kazandı.
Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı bünyesindeki Genel Mahkeme, Avrupa Komisyonu’nun mesajlaşmaları kamuoyunun erişimine açmama kararını iptal etti.
Mahkeme, bugün karar hakkında yaptığı açıklamada Belgelere Erişim Yönetmeliği’ne atıf yaparak halkın kurumların belgelerine erişim hakkına sahip olduğunu anımsattı.
“Kurumların tüm belgeleri halka açık olmalıdır”
“Prensip olarak, kurumların tüm belgeleri halka açık olmalıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun güvenirliğine ve şeffaflık konusundaki tutumuna gölge düşürebilecek saptamalar paylaşıldı.
Gazeteci Matina Stevi, Avrupa Komisyonu’ndan Başkan Ursula von der Leyen ile Pfizer’in CEO’su Albert Bourla arasında 1 Ocak 2021 ile 11 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan tüm SMS yazışmalarına erişim talep etmiş ancak Komisyon söz konusu mesajlaşmaların elinde bulunmadığını söyleyerek bu talebi reddetmişti.
Avrupa Komisyonu’nun yaptığı savunmanın “makul olmadığına” hükmeden mahkeme, dava boyunca Avrupa Komisyonu’nun talep edilen SMS’ler ile ilgili olarak verdiği yanıtların “ya varsayımlara ya da değişken veya belirsiz bilgilere dayandığını” da kayda geçirdi.
Mahkeme, buna karşın Stevi ve The New York Times’ın, özellikle SMS formunda yapılan yazışmaların varlığını gösteren tutarlı kanıtlar sunduklarının altını çizdi. Açıklamada “Böylece talep edilen belgelerin mevcut olmadığı ve bunlara sahip olunmadığı karinesini çürütmeyi başarmışlardır” ifadelerine yer verdi.
“Komisyon makul bir açıklama yapmamıştır”
Komisyonun talep edilen belgelere sahip olmadığını belirtmekle yetinemeyeceğini, bu belgelerin neden bulunamadığına güvenilir açıklamalar getirmek zorunda olduğuna vurgu yapan Mahkeme, “Komisyon, talep edilen belgelere sahip olmamasını haklı gösterecek makul bir açıklama yapmamıştır. Dahası Komisyon, talep edilen SMS’lerin silinip silinmediğini ve eğer silindiyse bunların kasıtlı mı yoksa otomatik olarak mı silindiğini veya Başkan’ın cep telefonunun bu süre içinde değiştirilip değiştirilmediğini açıklığa kavuşturmamıştır” denildi.
Covid-19 pandemisi sırasında, yoğun talep nedeniyle devletler aşıları temin etmekte zorlanmıştı. AB ise ana tedarikçi olarak BioNTech/Pfizer’i seçmişti. Ancak şirketle yapılan anlaşmanın ve tedarik sürecinin bir çok yönünün gizli tutulması, AB’nin şeffaflık iddiasına gölge düşürmüş, eleştirilere yol açmıştı.
GÜNDEM
27 dakika önceEKONOMİ
43 dakika önceEKONOMİ
51 dakika önceGÜNDEM
52 dakika önceEKONOMİ
58 dakika önceGÜNDEM
5 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
23 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGENEL
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceSPOR
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceEKONOMİ
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önce
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.