İstanbul’daki Ekrem İmamoğlu protestoları sonrasında gözaltına alınan gençlerin adliyeye sevk süreci devam ederken, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gençlerin yaşadığı kötü muameleye dair açıklamalar yaptı. Tanrıkulu, protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlerin, özellikle Terörle Mücadele Şubesi’nde kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığını öne sürdü. Tanrıkulu, bu durumu avukatlar ve gözaltına alınan gençlerin kendisine bizzat ifade ettiğini belirterek, Türkiye’nin önemli bir hukuk ihlaline tanıklık ettiğini vurguladı.
Tanrıkulu, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na atıfta bulunarak, bu tür protestolarda tutuklama uygulanmaması gerektiğini savundu. Tanrıkulu’nun açıklamalarına göre, 2911 sayılı kanun gereği, protestolara katılan kişiler için tutuklama işlemi yapılmamalı, çünkü bu eylemler katalog suçlar arasında yer almıyor ve cezaeviyle sonuçlanması için belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Ancak, buna rağmen bugüne kadar 260’dan fazla gencin tutuklandığını belirten Tanrıkulu, ailelerle görüşmeye devam edeceklerini söyledi.
Bugün, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne de giden Tanrıkulu, adliyeye sevk edilen 34 kişinin tutuklamaya sevk edildiğini duyurdu. Tanrıkulu’nun verdiği bilgiye göre, 124 kişiden 77’si adli kontrolle serbest bırakıldı, 9 kişi ise ev hapsine gönderildi. Ancak 34 kişi hakkında tutuklama talep edildiği öğrenildi. Ayrıca, gözaltına alınanların çoğunun kötü muameleye tabi tutulduğunu ve durumlarının çok ciddi olduğunu ifade etti.
Çağlayan Adliyesi’ndeki gerginlik, avukatlar ve polis arasındaki çatışmalara da yansıdı. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ergin ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Aytaç, adliye önünde yaşanan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Ergin, bir avukatın boğazının polis tarafından sıkıldığını ve diğer avukatların üzerine yürüyen polis memurlarının olduğunu belirtti. Ergin, “Bu uygulamalar münferit uygulamalar değil. Biz bugün savunmanın susmayacağını gösterdik,” diyerek, avukatların hakları ve savunma haklarının ihlal edilmesine karşı durduklarını söyledi.
Bir başka avukat, Kerim Bütün ise Çağlayan Adliyesi önünde çekilen fotoğrafları paylaştı. Bütün, “Çağlayan Adliyesi’nde gözaltına alınanlara destek vermek isteyen avukatlara polisler saldırdı. Bir meslektaşımızın boğazı sıkıldı. Saldırgan polis sonrasında kaçtı ve suçlu saklanmaya çalışılıyor,” diyerek, polis barikatının kurulduğu duruşma salonu önünde yaşanan olaylara dikkat çekti.
SPOR
4 saat önceSPOR
8 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceGÜNDEM
11 saat önceMAGAZİN
1 gün önceGENEL
1 gün önceMAGAZİN
1 gün önceSPOR
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceSPOR
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGENEL
3 gün önceEKONOMİ
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önce