İngiltere’den, ABD’ye sert tepki: Putin’e yalakalık yapmamalıyız
17 okunma

İngiltere’den, ABD’ye sert tepki: Putin’e yalakalık yapmamalıyız

ABONE OL
04/03/2025 08:40
İngiltere’den, ABD’ye sert tepki: Putin’e yalakalık yapmamalıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, dün Londra’da yapılan “Ukrayna” konulu zirve konusunda İngiltere Parlamentosunun Avam Kamarası üyelerini bilgilendirdi.

Geçen hafta ABD’ye yaptığı ziyareti anlatan Starmer, Başkan Donald Trump‘ın NATO’ya desteğinin sürdüğünü belirterek, “Ülkelerimiz, Ukrayna’da kalıcı barışı sağlayacak güvenlik düzenlemeleri konusunda birlikte çalışacak” dedi.

Starmer, 2 Mart’ta Londra’da düzenlenen Ukrayna konulu zirveye de değinerek, “İngiltere, Fransa ve müttefiklerimiz, savaşı durduracak bir plan için Ukrayna’yla yakın çalışma konusunda anlaştı. Bu, daha sonra ABD’yle de doğrudan görüşülecek” ifadelerini kullandı.

Zirvede aldıkları 4 kararı da hatırlatan Starmer, bu kapsamda oluşturulacak koalisyonun Ukrayna’da barışı korumayı amaçlayacağını yineledi.

Rusya’nın geçmişte imzalanan anlaşmaları ihlal ettiğini söyleyen Starmer, “Artık güçle ilerlemeliyiz. Bu da acilen bir koalisyon gerektiriyor” diye konuştu.

Starmer, açıklamalarının ardından Avam Kamarası üyelerinin sorularını yanıtladı.

“ASKER GÖNDERME NOKTASININ YAKININDA BİLE DEĞİLİZ”

İşçi Partisi Milletvekili Richard Burgon sorusunda, kurulacak koalisyon kapsamında Ukrayna’da İngiliz askerleri ve uçaklarının konuşlandırılmasına değindi.

Rusya’yla fiziki temas ve çatışma riskine işaret eden Burgon, “Bu konuşlandırma mecliste oylanacak mı?” sorusunu yöneltti.

Starmer, asıl riskin barışı korumak için savaşılmazsa alınacağını savunarak, “Bu konuşlandırmayı parlamento tabii ki tartışacak ve oylayacaktır ancak şu an bu noktanın yakınında bile değiliz” dedi.

Bağımsız milletvekili ve Starmer’dan önceki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de sorusunda aynı konuya değinerek, “İngiliz askerlerinin Ukrayna’ya hangi şartlarda konuşlandırılmasını öngörüyorsunuz? Hangi şartlarda savaşan bir tarafa karşı mücadeleye katılmayı öngörüyorsunuz? Böyle bir kararın parlamentoya getirilmesini garanti ediyor musunuz?” diye sordu.

Starmer yanıtında, “Elbette bu parlamentonun güvenlik garantileriyle ilgili detayları ve tartışmaları öğrenmek, bu konularda görüşlerini ifade etmek hakkıdır. Bunu gerçekleştireceğim” ifadelerini kullandı.

“PUTİN’E YALAKALIK YAPMAMALIYIZ”

Bir dönem Trump’a yakınlığıyla bilinen aşırı sağcı Reform UK Partisi Lideri Nigel Farage, Starmer’ı İngiltere-ABD ilişkileri hakkında olumlu ifadeler kullandığı için tebrik etti.

ABD ile Ukrayna arasında gündeme gelen maden anlaşmasına işaret eden Farage, “ABD 100 milyar sterlin gibi bir para verecek, binlerce Amerikalı Ukrayna’da olacaktı. Bu kendi başına bir güvenlik garantisi değil mi? İngiliz birlikleri göndermemiz ne anlama geliyor? Gönderirsek ne kadar göndereceğiz?” sorusunu yöneltti.

Starmer, “Maden anlaşması tek başına yeterli değil” derken, saldırganın Rusya olduğunu, Ukrayna’nın ise kendisini savunduğunu söyledi.

Başbakan Starmer’ın, “Hepimiz onu (Ukrayna) desteklemeliyiz, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’e yalakalık yapmamalıyız” sözlerine, diğer milletvekilleri de destek verdi.

GAZZE

Hükümetin savunma bütçesini artırmak için uluslararası yardım ve kalkınma yardımlarını azaltması kararı da milletvekillerinin gündeminde yer aldı.

Dünyanın Rusya-Ukrayna Savaşı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski‘ye gözünü çevirdiği bir dönemde uluslararası yardımların kesildiğini söyleyen Liberal Demokrat milletvekili Munira Wilson, “Başbakan, özellikle İsrail’in Gazze’ye yardım girişini engelleme kararı ardından bize Orta Doğu’yu unutmadığını söyleyebilir mi? Hükümet bu kararı değiştirmek için hangi adımları atacak?” diye sordu.

Starmer, “Gazze’ye yardım girişini engellemek tamamen yanlış bir harekettir ve bu parlamentoda desteklenmemesi gerekir” derken, aksine Gazze’ye yardımların artması ve hızlanması gerektiğini söyledi.

Parlamento Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Emily Thornberry ise hükümetin yardım bütçesini düşürse de Gazze, Ukrayna ve Sudan’a yardımların sürdüreceği açıklamalarına işaret ederek, “Bu bütçe Gazze’ye yetecek mi?” sorusunu yöneltti.

Starmer, kalkınma ve yurt dışı yardım için para ve finansman toplamanın başka yolları üzerinde çalışmak istediklerini kaydetti.

Dünya Bankası Başkanıyla bu konuyu ele aldıklarına işaret eden Starmer, başka ülkelerin de yardımları artırmanın farklı yollarını aradığını sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

EKONOMİ

13 saat önce

Yüzlerce kişinin çalıştığı fabrikada üretim durdu, işçiler tedirgin

EKONOMİ

14 saat önce

İlk çeyrekte BİST’de sadece Fenerbahçe yükseldi

MAGAZİN

14 saat önce

‘Kuzeyin Oğlu’na gözyaşlı veda

EKONOMİ

14 saat önce

Milyonları ilgilendiriyor: Bayram ikramiyesinde fark ödeme tarihi belli oldu

EKONOMİ

15 saat önce

Rusya Merkez Bankasından ek faiz artışına açık kapı

EKONOMİ

15 saat önce

Stellantis 350 çalışanıyla yollarını ayırıyor

GENEL

15 saat önce

Motorine zam geldi

EKONOMİ

15 saat önce

VİOP’ta BIST30 endeksi güne düşüşle başladı

GÜNDEM

15 saat önce

Almanya, ABD ürünlerine boykot yapılmaması çağrısı yaptı

GÜNDEM

15 saat önce

Muharrem İnce’den çok sert TRT açıklaması: ‘Osman Öcalan’a açık ama…’

GÜNDEM

15 saat önce

CHP’li Barut: Millete yasak, Saray ve çevresine hak mıdır?

GÜNDEM

15 saat önce

AVM’ler boykot sessizliğine büründü

GÜNDEM

1 gün önce

Özgür Özel tarih vererek çağrı yaptı! ‘Tüketimi durduruyoruz’

GÜNDEM

1 gün önce

Ümit Özdağ: Hüküm siyasilerin, Adalet Allah’ındır

MAGAZİN

2 gün önce

Volkan Konak’a veda

EKONOMİ

2 gün önce

Otomobil almayı düşünen için uygun fiyatlı 10 model

GÜNDEM

2 gün önce

Almanya’da üretim artışa geçerek toparlanma sinyalleri verdi

SPOR

2 gün önce

Marko: ‘Verstappen’in çıkış maddesi gündeme gelebilir’

SPOR

3 gün önce

Fenerbahçe – Galatasaray derbisinin hakemi Cihan Aydın oldu

EKONOMİ

3 gün önce

Tesla protestoları dünyaya yayıldı

ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,824.18 1.85%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 83,367.34 0.78%
official-trump
Official Trump (TRUMP) $ 9.38 7.47%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.01%
bnb
BNB (BNB) $ 608.58 1.89%
xrp
XRP (XRP) $ 2.06 0.64%
tron
TRON (TRX) $ 0.23631 0.22%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 83.65 2.57%
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.187857 4.14%
melania-meme
Melania Meme (MELANIA) $ 0.57057 1.72%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.166031 1.34%
solana
Solana (SOL) $ 119.21 3.80%