Tarımdaki potansiyel genç çiftçiler ile zirve yapacak
482 okunma

Tarımdaki potansiyel genç çiftçiler ile zirve yapacak

ABONE OL
14/05/2025 14:00
Tarımdaki potansiyel genç çiftçiler ile zirve yapacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımsal üretimin sürdürülebil­mesini tehdit eden güçlükler çiftçilerin üretimde kalması­nın önemini bir kere daha hatırlatıyor. Dünya nüfusundaki artış, gıda güven­liğini sağlama ihtiyacını gündeme ge­tiriyor.

Diğer yandan su kaynaklarının kirlenmesi ya da yok olması, şehir mer­kezlerinin genişleyerek tarımsal alan­ların üzerinde baskı oluşturması tarım sektörünün ihtiyaçları karşılaması­nı zorlaştırıyor. Bununla birlikte doğa olaylarından doğrudan etkilenen tarım sektörünü iklim krizi ile değişen hava koşulları ve bununla gelişen doğal afet­ler de olumsuz etkiliyor. Tabii bütün bunların merkezinde yer alan çiftçileri de unutmamak elzem.

Uluslararası Tarım Üreticileri Fede­rasyonu’nun (IFAP) kuruluşu 14 Ma­yıs 1946’da gerçekleşti ve buna atfen 14 Mayıs günü, 1984 yılından bu yana Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanı­yor. Uluslararası alanda tarımsal üre­ticilerin sorunlarını yansıtan kuruluş, böylece yılda bir günü dahi olsa dik­katleri çiftçilere çekmeyi amaçlıyor.

Böylece IFAP, kamuoyunu bilgilendir­mekle Dünya Çiftçiler Günü aracılığıy­la çiftçilerin günümüz dünyasındaki önemini hatırlatarak, onların sorunla­rını gündeme taşıyor. Bununla birlikte TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında tarım sektöründe 4 milyon 827 bin kişi istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektörün­de istihdam edilenlerin sayısı 132 bin kişi arttı. 2024 yılında toplam 35 mil­yon 733 bin kişi istihdam edilirken ta­rım sektörünün toplam istihdamdaki oranı yüzde 14.8 oldu.

Genç çiftçilerin sayısındaki azalma ürkütücü seviyede

İş güvenliği ve sağlığı açısından en tehlikeli sektörlerden tarımda etkin olarak çalışan çiftçiler, aşırı sıcağa ve ultraviyole radyasyonuna maruz kal­mak, temiz içme suyuna ulaşmak, ta­rımsal kimyasallar kaynaklı zehirlen­meler ve boğulma gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları riskiyle çalışıyor. Ayrıca traktör ve tarım makineleri kul­lanımına bağlı riskler ve yolcu taşıma­sına uygun olmayan araçların nakliyede kullanılması da risk unsurlarını artırı­yor.

Bütün bu olumsuzluklar iş gücüne katılım boyutunda da olumsuz yansıyor. Örneğin genç nüfusun tarım sektörünü tercih etme oranı gün geçtikçe azalıyor. Gençlerin köylerden şehirlere göç et­mesi, tarımda üretimi aksatırken, özel­likle hayvancılık üretiminde ciddi so­runlara yol açıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre Türkiye’de kayıtlı çiftçi­lerin yüzde 34’lük kısmı 65 yaş ve üze­ri, 34,6’lık kısmı 50-64 yaş arasında bu­lunuyor. Çiftçilerin yüzde 26,4’ü 33-49 yaş arası, yüzde 3,8’i 25-32 yaş arası ve yüzde 1’i 18-24 yaş arasında yer alıyor. Bu veriler genç nüfusun tarım sektörü­ne katılımının düşük olduğuna işaret ederken, gençler için tarım sektörünü cazip kılmanın gerektiğini ve onları ta­rımda çalışmaya teşvik etmenin zorun­luluk olduğunu vurguluyor.

Yapılan planlamalarda çiftçinin doğru konumlandırılması şart

Son yıllarda ekilebilir arazi miktarın­da yaşanan kayıp da dikkat çekiyor. Ta­rımda derin köklere sahip üretim gele­neği bulunan Türkiye’nin yaklaşık 78 milyon hektarlık yüzölçümünün üçte birine yakın 24 milyon hektar alan eki­lebilir tarım arazisi mevcut. 30 yıl ön­cesine kadar ekilebilir arazi miktarı 27 milyon hektardı. Tarımda net ihracatçı bir ülke olan Türkiye, 212 ülke ve bölge­ye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç et­ti. Yaklaşık 9 trilyon dolarlık bir ticaret hacminin döndüğü bir coğrafyada bulu­nan Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük ta­rımsal ürün ihracatçısı ülkeler arasın­da yer alıyor.

Gelecek 10 yıllık dönemde Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını 50 milyar dolara çıkaracak üretim ve ihra­cat potansiyeli bulunuyor. Planlı üretim ile atılacak doğru adımların sürdürüle­bilir olması bu hedeflere ulaşmakta ha­yati önem taşıyor. Bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri yetiştiriciliği için tarım havzası veya işletme bazında üre­tim planlanmasını kapsayan planlı üre­tim dahilinde çiftçilerin doğru konum­landırılması gerekiyor. Her ne kadar teknoloji gelişse de sektörün en önemli kaynağı hâlâ insan.

“Tarım son 6 çeyrektir aralıksız büyüyor”

Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ülkemiz, güçlü tarımsal altyapısını ihracatla da taçlandırıyor”dedi. Türkiye’nin tarımda 32,6 milyar dolar gelirle net ihracatçı bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, “Tarım sektörümüz, son 6 çeyrektir aralıksız büyüyor. Geçen yıl (2024) Türkiye ortalamasının da üzerinde büyüme gerçekleştiren sektörümüz, ülke ekonomimize önemli katkılar sunmaya devam ediyor.

Tarım sektörümüz, geçen yıl 2 trilyon 428 milyar lira hasılayla gayrisafi yurt içi hasılamıza (GSYİH) yüzde 5,6 oranında katkı sağladı” dedi. Gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer almalarını hedeflediklerini belirten Bakan Yumaklı, Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin bakanlığın alacağı stratejik kararlarda önemli bir aktör olarak konumlandırıldığını vurguladı.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

GÜNDEM

Az önce

CHP Genel Başkanı Özel, Otizm Sempozyumu’nda konuştu

GÜNDEM

12 saat önce

Bakırhan'dan tartışılacak Lozan açıklaması

GÜNDEM

13 saat önce

ABD’den açıklama geldi: Trump ve Putin görüşmesi ne zaman olacak?

GÜNDEM

14 saat önce

Mandalinci “Otellerde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı”

GÜNDEM

18 saat önce

Turhan Çömez'den dikkat çeken 'ittifak' açıklaması

GENEL

20 saat önce

İnşaat yasağı başladı, 150 gün sürecek

EKONOMİ

20 saat önce

Borsalardaki BTC rezervi son 7 yılın en düşük seviyesinde

GÜNDEM

21 saat önce

SGK Uzmanı Özgür Erdursun uyardı: Emekli maaşını faiziyle geri ödemek zorunda kalabilirsiniz!

GÜNDEM

2 gün önce

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘Silivri’ mesajı: Sen bu davaların asıl savcısısın!

SPOR

2 gün önce

TFF’den yabancı kuralı değişikliği: Revizeye gidildi!

GÜNDEM

2 gün önce

Dünyada milyar dolarlık şirket sayısı artıyor: Türkiye’nin sırası şaşırttı!

GÜNDEM

3 gün önce

ABD’de enflasyon beklentilerin altında

EKONOMİ

3 gün önce

Bankalar müşterilerinin isteğiyle rekor tutarı yurtdışı muhabirlerine park etti

GÜNDEM

3 gün önce

Yılmaz Özdil’den fesih metnine sert tepki: ‘Cumhuriyeti Soykırımcı olmakla suçluyorlar’

GENEL

3 gün önce

İsrailli şarkıcı Yasmin Levy’nin Ankara’da vereceği konser iptal edildi

SPOR

3 gün önce

Hüseyin Eroğlu, Gençlerbirliği’nin hedefini açıkladı: “Ligde kalmak değil…”

GÜNDEM

3 gün önce

Edirne mutfağından lezzetli bir ziyafet: Yaprak ciğer tarifi

GÜNDEM

3 gün önce

Avrupa’nın en yüksek yanardağı faaliyete geçti

GÜNDEM

3 gün önce

Samsung Galaxy S25 Edge tanıtıldı: İnceliğiyle göz kamaştırıyor, fiyatı ile şaşırtıyor

SPOR

3 gün önce

Dünyanın en iyi takımları listesi açıklandı: Konyaspor, Eyüpspor ve Göztepe’den sıralama patlaması!

ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,630.20 2.94%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 103,771.00 1.48%
official-trump
Official Trump (TRUMP) $ 13.02 2.75%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.02%
bnb
BNB (BNB) $ 655.98 0.58%
xrp
XRP (XRP) $ 2.43 1.66%
tron
TRON (TRX) $ 0.273233 1.53%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 100.84 2.88%
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.245113 3.32%
melania-meme
Melania Meme (MELANIA) $ 0.352531 3.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.22876 1.13%
solana
Solana (SOL) $ 173.50 1.58%